• (01) 500 81 14
  • 030 60 51 60
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Pon-Pet 8:00-16:00
  • Pravilna uporaba klimatskih naprav

Pravilna uporaba klimatskih naprav

Klimatske naprave nekateri krivijo za različne zdravstvene težave, vse od prehladov do različnih alergij. Vzrok pa niso toliko naprave kot njihova napačna uporaba in vzdrževanje.

Prava temperatura

Problematika nastavljanja klimatske naprave je pereča tako v vozilih, še posebno pa v stanovanjih. S pomočjo dobre naprave in pravilnega upravljanja lahko dobite prijetno ohlajeno stanovanje ali avtomobil, lahko pa tudi tisti nadležni prehlad, ki se ga v povezavah s klimatskimi napravami tako pogosto omenja. Vzrok zanj pa je skoraj praviloma napačno naravnana klimatska naprava.

Svežina, ki jo omogoča klimatizacija, bo prijetna, če se držimo pravil uporabe klimatske naprave. Klimatizacija je mehansko hlajenje prostora, pri katerem so temperatura, vlažnost, prezračevanje in čistoča zraka kontrolirani, sodobne klimatske naprave pa omogočajo uravnavanje vseh štirih parametrov. S pomočjo naprave moramo doseči stanje, v katerem ne čutimo hladu in ne vročine in je gibanje zraka prijetno oziroma ga ne čutimo, ko se zrak ne zdi ne suh in ne vlažen.

Osnovno pravilo uporabe klimatske naprave je, da temperatura ne sme biti prenizka glede na zunanjo temperaturo. V obdobjih vročine je optimalna temperatura prostora 23–25 stopinj Celzija in je priporočeno, da temperatura v klimatiziranem prostoru ni več kot 5–8 stopinj Celzija nižja od zunanje. Relativna vlažnost v prostoru naj bo 40–60-odstotna. Klimatska naprava naj bo nameščena tako, da osebe v prostoru ne občutijo neprijetnega gibanja zraka.

Način uporabe

Zaradi nepravilne uporabe lahko pride do nekaterih zdravstvenih težav, zlasti z dihali, in neprijetnega počutja zaradi prevelikih temperaturnih razlik pri prehajanju med hlajenimi in nehlajenimi prostori. Pri povečani vlažnosti pa obstaja nevarnost razmnoževanja mikroorganizmov. Po drugi strani pa presuh zrak lahko povzroči srbenje kože, pekoče grlo in oči. Tako lahko klimatske naprave, pri katerih filtri niso redno čiščeni in vzdrževani, povečajo prisotnost snovi, ki lahko povzročajo zdravstvene težave, enako pa velja tudi za klimatske naprave v avtomobilih. Kako torej uporabljati klimatsko napravo. V osnovi med uporabo zaprite okna in vrata. Klimatska naprava prostora ne prezračuje, zato je nujno občasno na hitro odpreti okno in prostor dodatno prezračiti. Termostat nastavite na temperaturo 3–4 stopinje nižje od zunanje temperature.

Po ohladitvi prostora preverite nastavitev regulatorja vlažnosti, saj to izboljša počutje in tudi prihrani energijo. Za ohladitev prostora je potreben določen čas in nastavitev termostata na najnižjo možno temperaturo ga ne bo skrajšala. To pomeni, da je najbolj potratno in tudi za uporabnika prostorov neprijetno in morda celo nevarno za razvoj bolezni le občasno vklapljanje klimatske naprave s polnim pihanjem. Naj bo stalno vklopljena, termostat pa je tisti, ki skrbi za uravnavanje vseh parametrov. Tudi to je eden od razlogov, da vam priporočamo nakup kakovostne klimatske naprave s termostatom, ki naj ima tudi možnost časovnega vklopa (ali celo daljinskega s pomočjo telefona) in se lahko ohlajanje vklopi že pred vašim prihodom domov.

Vzdrževanje

Je pa tudi s tem segmentom tesno povezano vzdrževanje klimatskih naprav. Sami lahko izvedete čiščenje ali zamenjavo nekaterih filtrov, serviserji pa bodo ob letnem servisu pred sezono opravili čiščenje, izpihovanje in dezinfekcijo notranje in zunanje enote, kontrolo, čiščenje in zamenjavo filtrov, kontrolo količine plina v sistemu in po potrebi dodajanje, kontrolo hladilnega sistema, delovanja elektronike in daljinskega upravljalnika ter čiščenje in preizkus odvoda kondenzata ter preizkus delovanja klimatske naprave.

Filtri

V klimatskih napravah so različni filtri, poglejmo pa namen nekaterih najpogosteje uporabljanih. Osnovni (grobi) filter čisti delce do velikosti 10 μm – potrebno čiščenje vsaj na vsakih 512 ur, ko nas na to opozori tudi lučka na napravi. Praviloma ga očistimo s toplo vodo in blagim čistilnim sredstvom. Ogljeni filter odstranjuje neprijetne vonjave in tudi cigaretni dim. Izdelan je na tkaninski osnovi, zato ga ne moremo prati in ga je treba najmanj enkrat na leto zamenjati. Pasivni elektrostatični filter odstranjuje iz zraka mikroprašne delce (prah, cvetni prah, pršice, bakterije in celo nekatere viruse) velikosti celo do 0,1 μm. Tudi ta je izdelan na tkaninski osnovi in ga je treba menjati.

Hladni katalitični filter ali drugače rečeno bio filter v zraku nevtralizira in tudi odstranjuje zdravju škodljive delce. Ima sposobnost samoobnavljanja, zato ga vsaj enkrat na mesec postavimo na sončno svetlobo, da se obnovi, enkrat na leto pa ga je treba zamenjati. Aktivni elektrostatični filter omogoča odstranjevanje vseh mikrodelcev iz zraka. Za njihovo odstranjevanje skrbi elektrostatično polje, delce pa nase privlačijo katodne lamele v filtru. Filter je treba enkrat na mesec sneti iz ohišja ter ga očistiti s toplo vodo in blagim čistilnim sredstvom in ga ni treba menjati.

Pri vzdrževanju je torej eno temeljnih vprašanj, kakšne filtre sploh imate v klimatski napravi. Zato podrobno preberite navodila, ob rednih letnih servisih oziroma že ob montaži pa se pogovorite s serviserjem, dogovorite se o sistemu servisiranja, ob tem pa naj vam da tudi napotke za redno vzdrževanje.

Klimatske naprave so odlične, zahtevajo pa pravilno uporabo in redno servisiranje ter vzdrževanje.


© 2024 KlimaAS d.o.o. All Rights Reserved. Powered by XData.si