• (01) 500 81 14
  • 030 60 51 60
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Pon-Pet 8:00-16:00
  • KLIMATSKE NAPRAVE: REDNO VZDRŽEVANJE

KLIMATSKE NAPRAVE: REDNO VZDRŽEVANJE

Če želimo imeti v stanovanju poleti prijetno hladno in čist zrak, je nujno, da klimatsko napravo redno vzdržujemo. Za servis ni priporočljivo čakati na napake, ropot ali smrad – takrat je s klimatsko napravo večinoma že nekaj narobe.

Redni servis klimatske naprave vključuje pregled kompresorskega kroga in hladiva, čiščenje obeh toplotnih izmenjevalnikov, čiščenje in razkuževanje zračnih kanalov, pregled in po potrebi čiščenje odtočne cevi in zbirne posodice za kondenz, čiščenje in zamenjavo filtrov, čiščenje ventilatorja, pregled električnih spojev, kontrolo temperature vpiha in vizualni pregled naprave ter freonske povezave.

Čiščenje filtrov

Klimatska naprava ima poleg ogrevanja in ohlajanja zraka tudi funkcijo filtriranja. Zrak, ki ga na eni strani sesa, potuje skozi toplotni izmenjevalnik in filtre v nazaj prostor. Prašni in drugi za zdravje škodljivi delci se pri tem usedajo na lamele toplot­nega izmenjevalnika, ventilator in posodo kondenzata. Še več pa se jih usede na filtre, ki glede na svojo propustnost odstranjujejo iz zraka delce različne velikosti. Pri servisu je zato pomembno, da serviser filtre dobro očisti ali zamenja, dele, na katerih se nabira prah, pa razkuži. Pogostost čiščenja je odvisna od navodil proizvajalca in od časa delovanja klimatske naprave, priporoča pa se najmanj enkrat na sezono.

V vlagi uspevajo mikroorganizmi Poleg filtrov je treba redno čistiti tudi izmen­jevalnik. Umazanija in mikroorganizmi, ki niso ostali na filtrih, se zadržujejo na izmen­jevalniku. Vlažno okolje je primerno za raz­voj bakterij, plesni in glivic. Ti lahko v najboljšem primeru povzročijo neprijeten vonj, v najslabšem pa alergijske reakcije in bolezni. Serviser mora izmenjevalnik, zbirno posodo in odtočno cevko dobro očistiti in razkužiti. Iz klimatske naprave na uro izteče od liter do tri litre vode, če začne ta zastajati, pa lahko povzroči težave v delovanju. »Odtok se lahko spelje v vse odtočne sisteme (talni sifon, umivalnik, žleb). Lahko se napelje v žleb, na streho ali pa voda kaplja na zelenico. Pozoren je treba biti na smrad, ki se lahko širi iz odtočnega mesta, zato predlagamo vgradnjo sifona,« je pojasnil Gregor Deu iz podjetja Dines. Miha Glavič iz E2E pa je poudaril, da mora imeti odtočna cev konstanten padec. »Če to ni mogoče, se za prečrpavanje kondenzne vode uporabljajo posebne črpalke, ki so pri večini vgradnih modelov že vgrajene v enoto,« je pojasnil. Po besedah Aleksandra Salkiča iz podjetja Petrol moramo paziti, da voda ne kaplja na pohodne ali kakšne druge skupne površine. »Če bomo klimatsko napravo uporabljali tudi kot primarni vir ogrevanja, pa je treba razmisliti o montaži dodat­nih grelnih kablov pri odtoku kondenzata, da v hladnejših mesecih ne bi voda zmrzovala, kar bi lahko pripeljalo do poškodb zunanje enote in kompresorja,« je pojasnil.

Življenjska doba Klimatske naprave imajo življenjsko dobo od 15 do 20, nekatere pa tudi do 25 let, vendar je za to pomembno redno servisiranje. Učinkovitost delovanja se z leti zmanjša, poraba energije pa poveča. Vzrok je običajno v pomanjkanju hladilnega plina v sistemu, ki z leti počasi uhaja v okolico. V starejših klimatskih napravah je še hladilni plin R410A, v novih pa R32, ki je prijaznejši do okolja in učinkovitejši.


© 2024 KlimaAS d.o.o. All Rights Reserved. Powered by XData.si